Az ember a mézet az ősidőktől fogva gyűjti, mint táplálékot és mint gyógyterméket. A méz közel 70 féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. Tartalmaz ásványi anyagokat, enzimeket, vitaminokat (B, C, H, M) és kiváló szénhidrát forrás.
A méz fokozza a teljesítőképességet. Javítja az étvágyat. A cukorral szemben hamarabb felszívódik, így nem terheli meg a hasnyálmirigyet. Segíti a sebgyógyulást, kedvezően hat a szívre. Fertőtleníti a torkot. Méregtlenítő hatással bír és kiváló antioxidáns. Összetevői miatt a szervezetre és az immunrendszerre nagyon jó hatással bír, de cukorbetegség, hormonális túlműködés esetén fogyasztása csak mértékkel ajánlott.
A méznek több fajtája van és azoknak más és más a hatásuk. A legismertebbek a következők:
Akácméz. Ajánlott köhögés ellen, nyugtató hatású, gyomorsav túltengésre is jó hatással van.
Virágméz. Jó immunerősítő.
Gesztenyeméz. Rendszeres fogyasztáa megakadályozza a trombózis kialakulását.
Hársméz. Hörghurutra, lázas légúti betegségekre, megfázásra, köhögésre és álmatlanságra ajánlott.
Selyemfűméz. Enyhe vérnyomáscsökkentő, erősíti az immunrendszert.
Repceméz. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő és gyomorsav túltengésre is jó hatással van.
Napraforgó méz. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő és gyomorsavtúltengésre is ajánlott.
A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Pozitív hatásai inkább a rendszeres fogyasztás következtében érvényesülnek. Nem kell belőle túl sokat enni, elég belőle napi 2-3 kávéskanálnyi. A méz elősegíti a zöldségekben lévő ásványi anyagok felszívódását. Készíthetünk vele salátát, süteményt, húsokat, mézes pálinkát.
A tél kopogtat az ablakon, ezért együnk sok mézet, hogy immunredszerünk erős legyen, így könnyen megbírkózik a vírusokkal és baktériumokkal szemben.
Forrás: www.mez.hipofizis.hu, www.molnarmez.hu
B. A.
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!